Agir ensemble pour l'innovation alimentaire

CALLS FOR PROPOSALS

An internal RFI call for proposals system was set up to support this project. Several types of initiatives are supported:

-       Doctoral fellowships

-       Fixed-term contracts on scientific and methodological issues

-       New team attractiveness

-       International postdoctorates

-       Support for the launching of ‘concept note projects’.

The aim of the ‘fixed-term contract bottleneck tool is to solve scientific, technical and/or methodological issues, in order to enable the further development of scientific lines.

 

The ‘new team attractiveness’ call aims to enhance the potential of emerging research themes by supporting the hosting of confirmed researchers (research officers and directors), while fostering the creation of new teams.

In Concept note projects at least one laboratory should work in the field of human and social sciences (HSS). They are intended to promote interdisciplinary interactions with others HSS or technological research units. The objective is to prepare the consortium for applying to national or international calls for proposals.

 

Calls for proposals 2018 was launch in February 2018

The following types of initiative are available :

  • Doctoral fellowships

- 4 Co-financed scholarships                        50 K€ salary and 14 K€ for peripheral cost

- 3 Ph.D. peripheral cost                          maximum funding per project: 10k€

 

  • Fixed-term contracts on scientific issues

-  Fixed-term contracts (maximum RFI funding: 15 months)    basis: 50 K€ salary and 10 K€/ of peripheral cost per year. A minimum of 20% co-funding from the leading unit is expected. Projects of at least 6 month are allowed.

 

  • International post-doctoral Fellowship

-         6 post-doctoral fellowships

75 k€ max and 10 k€ for peripheral costs +5 k€ minimum co-funding from the leading unit

 

The call for the Doctoral fellowships and Fixed-term contracts closed on the 16th of March 2018.

The International post-doctoral Fellowship call contracts will close on the 17th of May 2018.

outils

  • Agrobiotis

    L’annuaire national des partenaires et fournisseurs de l'agroalimentaire

  • Le guide des compétences

    Recensement exhaustif de la diversité des compétences ligériennes : laboratoires et équipes de recherche, plateformes régionales d’innovation, centres techniques…

  • Le calendrier des stages

    Pour identifier les disponibilités de vos futurs stagiaires.

  • Le Guide des formations

    Les formations liées à la filière alimentaire en Pays de la Loire

  • La Fusée

    Entreprises, propulsez vos idées grâce aux étudiants

Actualités

  • Les outils web de Cap Aliment

    Les outils web de Cap Aliment pour booster vos innovations !

    Modifié le 07 November 2018

  • Cartographie des aides en IAA

    Panorama des dispositifs d’aide financière (Etat & Région) à destination des entreprises agroalimentaires

    Modifié le 07 November 2018

  • RITT 2018

    Rencontres sur les Innovations Techniques et Technologiques-Industries agroalimentaires, le 7 décembre à Nantes

    Modifié le 07 November 2018

  • Big data Universite Nantes/RFI

    Matinale « Big Data et Smart Data : quels usages pour les entreprises agroalimentaires ?» le 23 novembre à l’Université de Nantes

    Modifié le 06 November 2018

  • Forum Blue Cluster 2018

    Forum Blue Cluster by Pôle Mer Bretagne Atlantique, 15 novembre 2018, Nantes

    Modifié le 06 November 2018

Agenda

  • 11 Oct. 2018

    Réunion départementale sur les aides publiques pour les IAA à Laval

  • 16 Oct. 2018

    Formation Cap Aliment à Nantes

  • 16 Oct. 2018

    Réunion départementales sur les aides publiques pour les IAA à Rouillon

  • 21>25 Oct. 2018

    SIAL à Paris

  • 09 Nov. 2018

    Rencontres régionales de la RHD 2018

5 bonnes raisons d’adhérer à Cap Aliment

    • Témoignage 1
    • Nous serons toujours plus forts, plus malins et plus persévérants à plusieurs ; Cap Aliment favorise les échanges entre des entreprises, des chercheurs et des centres de formation.

      Dominique CALAIS - Directeur Général de la coopérative maraîchère Océane
    •  Je souhaite adhérer
    • Témoignage 2
    • Cap aliment est le lieu de rencontre indispensable de l’agroalimentaire régional complémentaire des actions d’un pôle de recherche de filière comme Tecaliman

      Fabrice PUTIER - Directeur/Managing Director de Tecaliman
    •  Je souhaite adhérer
    • Témoignage 3
    • La connaissance mutuelle des acteurs industriels et académiques est un gage de réussite de leurs nouveaux partenariats et Cap Aliment y contribue.

      Jean-Luc Courthaudon - Professeur de Biochimie et sciences des aliments à l'Université d'Angers
    •  Je souhaite adhérer