Academic research excellence on food and agri-food transition in pays de la loire region
RFI Food for Tomorrow/Cap Aliment was launched by Pays de la Loire Region in collaboration with major concerned stakeholders to meet the food system transition challenge by contributing to the development of a sustainable food chain through a ‘product-process-consumer’ ecodesign approach in a supply-source transition context. This project will position the Pays de la Loire Region as a key leader in the fields of agriculture, food and agromaterials of the future.
This 5-year project aims to create an international center for excellence especially by:
- Developing a network structure, increasing the critical mass of researchers.
- Strengthening targeted international partnerships in food and agri-food sector
- Encouraging interdisciplinarity research throughout the entire food chain
Organization of the research pillar
The research pillar gather 24 research units (appendix 4) from 8 Institutes (INRAE, ONIRIS, University of Nantes, University of Maine, University of Angers, Agrocampus Ouest, IFREMER, ESA). It is structured by the scientific interest group « Pays de la Loire Agrifod Systems » GIS SAA-PL (Groupement d’intérêt scientifique des systèmes agro-alimentaires des pays de la Loire).
outils
-
Agrobiotis
L’annuaire national des partenaires et fournisseurs de l'agroalimentaire
-
Le guide des compétences
Recensement exhaustif de la diversité des compétences ligériennes : laboratoires et équipes de recherche, plateformes régionales d’innovation, centres techniques…
-
Le calendrier des stages
Pour identifier les disponibilités de vos futurs stagiaires.
-
Le Guide des formations
Les formations liées à la filière alimentaire en Pays de la Loire
-
La Fusée
Entreprises, propulsez vos idées grâce aux étudiants
Actualités
-
Evolution de Cap Aliment et Technocampus Alimentation
Modifié le 29 July 2021
-
Journée scientifique en visioconférence
Modifié le 25 November 2020
-
Formation Cap Aliment « Les protéines végétales » en visioconférence
Modifié le 09 November 2020
-
Nouveau DA - Idipa - Innovation et Développement Industriel des Produits Alimentaires de l’ESA d’Angers.
Modifié le 13 October 2020
-
Webinaire : Surveillance de l’Environnement de Production dans les IAA, le 4 novembre
Modifié le 13 October 2020
Agenda
-
03 Sep. 2020
Webinaire Cap Aliment : Optimisez l’impact de vos aliments sur la santé des consommateurs - 1ère partie
-
10 Sep. 2020
Webinaire Cap Aliment : Optimisez l’impact de vos aliments sur la santé des consommateurs - 2ème partie
-
29>01 Oct. 2020
CFIA à Rennes
-
04 Nov. 2020
Commission R&D - Cap Aliment
-
18>19 Nov. 2020
Journées Aliments Santé à La Rochelle