Agir ensemble pour l'innovation alimentaire

Food for Tomorrow / Cap Aliment : Présentation

FOOD FOR TOMORROW / CAP ALIMENT : PRESENTATION

Food for Tomorrow / Cap Aliment is a collaborative program which that seeks to strengthen synergies between the various stakeholders of the research, education and innovation sectors, in the fields of agri-food science and sustainable food systems, in Pays de la Loire. The goals are both to enhance the visibility and to promote the competitiveness of regional expertise at national and international level.

Food For Tomorrow/Cap Aliment

A major challenge for 2050

 

THE CHALLENGE

How do we feed nine billion people in 2050 while ensuring the sanitary, organoleptic and nutritionalqualityof food, the protection of theenvironmentand ecosystems,consumer enjoymentandcost efficiencyfor shared value creation?

That is the great challenge that 21st century food and agriculture stakeholders must tackles in order forsustainable food systems to emerge.

 

OUR CONTRIBUTION

At the initiative of the Pays de la Loire Region, acollaborativeResearch, Education and Innovation program entitledFood for Tomorrow / Cap Aliment has been launched in 2015.

This program, led by Cap Aliment in association with the French National Institute for Agricultural Research (INRA) and the Nantes Atlantic College of Veterinary Medicine, Food Science and Engineering (Oniris), seeks to strengthen synergies between theresearch,educationandinnovationworlds, in the agri-food science and sustainable food systems in Pays de la Loire. The goal is to promote the competitiveness of regional expertise at national and international level.

 

OUR COLLECTIVE AIm

To become aninterdisciplinary European Centre of Excellencein the agri-foodfield.

 

The program is coordinated by Cap Aliment andimplemented by:

• For the “Research” pillar, regional research units involved in food science (including HSS fields) and engineering, especially those of INRA, the Universities of Nantes, Angers and Maine, Agrocampus Ouest, ESA, IFREMER and CRNH Ouest.

• For the “Education”pillar, the sections and departments of educational institutions delivering learning programme in food science (including HSS fields) and engineering, especially those of Oniris, Agrocampus Ouest, ESA and the universities of Nantes, Angers and Maine.

• For the “Innovation”pillar, the members of Cap Aliment and Valorial.

 

OUR RESSOURCES :
  • 13 partners
  • 24 research laboratories
  • 8 higher education institutions
  • Many professional organizations, transfer and valorization structures
  • > 300 researchers, lecturer-researchers and engineers
  • > 800 regional agri-food industries
  • 14 Million euros of budget over 5 years.

 

GOVERNANCE

 

 

 

OPERATIONAL TEAM

 

Director

Oscar Castellani o.castellani@cap-aliment.com

Administrative and financial assistant

Myriam Amami m.amami@cap-aliment.com

 

Research pillar

Marc Anton (coordinator) marc.anton@inra.fr

Pauline Videcoq pauline.videcoq@inra.fr

 

Education pillar

Francine Fayolle (coordinator)   francine.fayolle@oniris-nantes.fr

Saadia Ait El Cadi saadia.ait-el-cadi@oniris-nantes.fr

Olivier Roussel olivier.roussel@oniris-nantes.fr

 

Innovation pillar

Louise Fraboul (coordinator) l.fraboul@agence-paysdelaloire.fr

Véronique Bossiere v.bossiere@agence-paysdelaloire.fr

Viviane Kerlidou v.kerlidou@agence-paysdelaloire.fr

 

outils

  • Agrobiotis

    L’annuaire national des partenaires et fournisseurs de l'agroalimentaire

  • Le guide des compétences

    Recensement exhaustif de la diversité des compétences ligériennes : laboratoires et équipes de recherche, plateformes régionales d’innovation, centres techniques…

  • Le calendrier des stages

    Pour identifier les disponibilités de vos futurs stagiaires.

  • Le Guide des formations

    Les formations liées à la filière alimentaire en Pays de la Loire

  • La Fusée

    Entreprises, propulsez vos idées grâce aux étudiants

Actualités

  • FOOD4sight

    Retour sur FOOD4sight, un évènement dédié à l'innovation alimentaire

    Modifié le 18 July 2019

  • Clean Label

    Retour sur la formation continue "Engagez une démarche de Clean Label" de juin dernier

    Modifié le 27 June 2019

  • Eric Blanchard nouveau président de Cap Aliment

    Election du nouveau président de Cap Aliment

    Modifié le 26 June 2019

  • NutrEvent 2019

    NutrEvent, les 22 et 23 octobre 2019 à Rennes

    Modifié le 26 June 2019

  • FOOD4sight

    FOOD4sight : l'innovation en immersion, le 13 juin à Nantes

    Modifié le 27 May 2019

Agenda

  • 04 Jul. 2019

    ValorialConnection

  • 18 Sep. 2019

    Commission Financement Ligeriaa

  • 20 Sep. 2019

    Commission Achats Ligeriaa

  • 09 Oct. 2019

    Meet'in Agro 2019

  • 20>22 Oct. 2019

    Natexpo Paris 2019

5 bonnes raisons d’adhérer à Cap Aliment

    • Témoignage 2
    • Cap aliment est le lieu de rencontre indispensable de l’agroalimentaire régional complémentaire des actions d’un pôle de recherche de filière comme Tecaliman

      Fabrice PUTIER - Directeur/Managing Director de Tecaliman
    •  Je souhaite adhérer
    • Témoignage 3
    • La connaissance mutuelle des acteurs industriels et académiques est un gage de réussite de leurs nouveaux partenariats et Cap Aliment y contribue.

      Jean-Luc Courthaudon - Professeur de Biochimie et sciences des aliments à l'Université d'Angers
    •  Je souhaite adhérer